Tom McClellan a bitcoin-lufiról

2017.01.31.

 

Az általunk legtöbbször olvasott technikai elemző, Tom McClellan - aki mellesleg Trump győzelmét is megjósolta - legutóbbi írásában a bitcoinnal foglalkozik. Mivel múltkoriban írtunk a bitcoinról, mint az arany "vetélytársáról", érdemes megnézni, mit a véleménye egy igazi szakembernek.


McClellan a bitcoin közelmúltbeli árfolyamának grafikonját az úgynevezett internet-lufihoz hasonlítja. Mint közismert, a NASDAQ piacon a 90-es évek végén rendkívül erős áremelkedés zajlott le, 2000. márciusában elérve a csúcsot, majd onnan még meredekebb zuhanás következett. 2007. október végére újra nagy emelkedés következett be - bár még messze volt a 2000-ben elért árfolyamszint. Innen azonban - a világgazdasági válság kirobbanása miatt, és a többi részvénypiaccal összhangban - újabb zuhanás következett. Úgy tűnik, a bitcoin most a 10 évvel ezelőtti eseményeket utánozza, de minden sokkal gyorsabban zajlik, mint akkor. 


Mint McClellan írja, az értékpapírpiacokon az utóbbi időben feltűnően gyorsan zajlanak le olyan események, amihez korábban legalább hónapok kellettek. Így történt például a Brexit-népszavazás után, amikor a részvénypiaci pánik mindössze két és fél napig tartott. Trump megválasztása után a sokkhatás még rövidebb idő, nagyjából fél nap alatt elmúlt.

 

 

A bitcoin piacán 2013. végén alakult ki egy lufi, ami gyorsan ki is pukkadt. Azóta a bitcoin grafikonja nagy hasonlóságot mutat a NASDAQ 2000. és 2008. közötti grafikonjával, a legnagyobb különbség az, hogy a bitcoin árfolyama sokkal gyorsabban ismétli a NASDAQ akkori mozgását. McClellan arra következtet, hogy ez a hasonlóság megmarad a továbbiakban is, így várható a bitcoin árfolyamának újabb komoly és hosszan tartó csökkenése. A bitcoin-tulajdonosoknak ezért azt javasolja, hogy hamarosan szálljanak ki, mert fogy az idő.

 

Forrás:
http://aranyblog.blogspot.hu/2017/02/tom-mcclellan-bitcoin-lufirol.html