Több hónapos mélypontról fordul az aranyár?

2017.05.17.

 

Míg egy hónappal ezelőtt több hónapos csúcsról beszélhettünk, azóta nagyot esett az arany árfolyama, függetlenül attól, hogy milyen pénznemben nézzük. Dollárban két hónapja nem látott mélypontra került az aranyár május második hetében. Forintban viszont ennél is régebben, még januárban volt ilyen alacsony szinten az árfolyam.


Az okokat hosszan lehetne sorolni, hiszen a befektetések világában is igaz, hogy minden mindennel összefügg. Az egyik legfontosabb ok éppen a tavalyi év végétől tapasztalt lendületes emelkedés lehetett, hiszen ilyenkor szinte törvényszerű, hogy előbb vagy utóbb bekövetkezik egy korrekció. A sárga nemesfém iránti kereslet növekedését az idei év első hónapjaiban nagyrészt politikai tényezők támogatták. Ezek között az egyik volt a francia elnökválasztás bizonytalan kimenetele, így Emmanuel Macron megválasztása után az egyik kockázati elem eltűnt. Ráadásul a német tartományi választások a CDU erősödését hozták, ami valószínűvé teszi, hogy a szeptemberben esedékes ottani parlamenti választásokon Angela Merkel pártja nyerhet, így ott sem kell komoly irányváltástól tartani. Mivel Észak-Koreával kapcsolatban sem érkeztek újabb riasztó hírek, így a geopolitikai kockázatok mindent összevetve enyhültek, de nem tűntek el, így egy komolyabb eladási hullámra kicsi az esély.


Amerikában elsősorban a várható kamatemelések fogták ki az arany "vitorlájából" a szelet, hiszen a nemesfémek nem fizetnek kamatot, ami a kamatok emelkedése esetén egyre inkább hátrány lehet. Azt persze szükséges hozzátenni, hogy a kamatszint globálisan és az Egyesült Államokban is belátható ideig rendkívül alacsony szinten fog maradni. A részvénypiacok azonban továbbra is elég jól tartják magukat, a volatilitás igen alacsony, és így sok befektető érdeklődése a biztonságot nyújtó eszközök helyett inkább a kockázatosabb értékpapírok felé fordult.
 Az arany árfolyama ezek hatására a technikai elemzők számára fontos 50 és 200 napos mozgó átlag alá esett, ami már önmagában is további pesszimizmust és eladásokat indukált. Az árcsökkenés ellenére is szépen nőtt az idei évben a nemesfémek ára. Az áresés azonban megtorpanni látszik, mert az utóbbi napokban Trump körül újra felröppenő vádak, illetve a dollár gyengélkedése ismét növelte az arany iránti keresletet. Így könnyen lehet, hogy újra fordul, tehát felfelé veszi az irányt az árfolyam. Ha a forintban számított aranyár grafikonjára pillantunk, akkor láthatjuk, hogy éppen a több mint három év óta tartó emelkedő trendcsatorna aljához van közel az ár, ami nem jelenti automatikusan egy újabb lendületes emelkedés kezdetét, de erre kétségkívül van esély. 

 

TP

 

Forrás:
http://aranyblog.blogspot.hu/2017/05/tobb-honapos-melypontrol-fordul-az.html