Skip to main content
Loading...
Krugerrand | © Correct Gold

Dél-Afrikai Krugerrand

Dél-Afrikai Krugerrand 

Sokak számára ismerős lehet, hiszen a mellett, hogy a legismertebb, a legrégibb befektetési célú aranyérme a Krugerrand.

Az érme külseje

A motívum az érme mindkét oldalán változatlan. A neve a hátoldalon ábrázol búr tábornokról, aki később elnök is volt, Transvaal Paul Kruger (teljes nevén: Stephanus Johannes Paulus Kruger, 1825-1904), valamint a dél-afrikai pénz, a Rand összetételéből ered. Az érme hátoldalán egy vándorantilop látható, a méret adataival és a verés évével. 

A kezdetek - első veret

Az első verés 1967-69 között történt, mindösszesen 40.000 darabban. 1970-ben a The Pretoria Mint elkezdte a Krugerrand tömeggyártását, azaz ekkortól kezdték el korlátlanul kibocsátani, összesen 211.018 darab érmével. Nem sokkal később, 1974-ben már 3,3 milliós példányszámmal rendelkezett, melyet 1978-ban a 6 millió darab 1 unciás érme veretése követett. Érdekesség, hogy ez volt az eddigi legnagyobb kibocsátási szám. 1980-ban jöttek a ½, ¼ és 1/10 súlyú érmék, melyek közül csak az utóbbi unciás érme tudta átlépni a milliós veretési határt.

Szabotázs

1986 a Krugerrand számára meghatározó év volt, hiszen az USA nyomására az Európai Unió szabotálta valamennyi Dél-afrikai termék behozatalát, ezáltal a Krugerrandét is. Ennek az eredménye az lett, hogy 1995-ben csupán 8.285 1 unciás érme került Európába, 1998-ban pedig az egész évi termeléssel (valamennyi méretben) 23-277 uncia volt, ezzel teljesen elérte a mélypontot. Ebben az időszakban (1968-1999) szinte minden érmét tükörveret minőségben vertek. A Krugerrand érme birtoklása és kereskedelme Európában sosem volt tilos. A svájci bankok pedig kihasználták a bizonytalanságot és félretájékoztatást és előterjesztették a Maple Leaf aranyérmére történő vonzó csereajánlatot. Ez a kedvezmény a kanadai érme esetében csúcskibocsátást, Dél-Afrikában hatalmas beolvasztási kényszert és árengedményt idézett elő. Ettől az engedménytől a Krugerrand a mai napig nem szabadult és az aranysúlya alapján indokolatlanul pár euróval kedvezőbb áru, mint a többi aranyérme. Az, hogy az árkülönbséget az okozná, hogy rosszabb minőségű arany (916.66 ezrelék finomságú) okozza, teljesen félrevezető és hibás indoklás. Erre kiváló példa az amerikai Aranysas vagy a Britannia esete, ahol nem tapasztalható ez az árkedvezmény. 

A változás

A parteid rendszer bukásával az importtilalmat 1999-ben feloldották, így 2000-től megnőtt a Krugerrand érme verése, sajnos azonban távol áll az egykori kibocsátási darabszámtől. Szerencsére a ’70-es és ’80-as években történt hatalmas kibocsátott mennyiség miatt világszerte a mai napig a legismertebb, legkedveltebb és nem utolsó sorban a legelterjedtebb befektetési aranyérmék közé tartozik. 

A kizárólag aranyban vert érme az ötvöző fémnek és a réznek köszönheti ezt a markáns vöröses színét és a tiszta aranyérméknél nagyobb keménységét. Ez utóbbi tulajdonsága az, mely miatt a Krugerrand vásárlása esetén legnagyobb eséllyel a régebbi évjáratokat kínálják. Az aktuális évjáratú érmék az alacsonyabb számú kibocsátástól és a nagyrészt tükörveret minőségtől függően kétségkívül drágábbak és a megszerzésük is csak tudatos kereséssel lehetséges.