Skip to main content
Loading...
Australian Kangaroo | © Australian Kangaroo

Australian Kangaroo - "Ausztrál Kenguru"

Ausztrál kenguru / Kangaroo  

Az ausztrál kenguru befektetési aranyérmék a motívum miatt a világ legszebb aranyérméi közé tartoznak. 

Kezdetek

Az első ausztrál befektetési aranyérméket, vagy más néven ausztrál „Nugget”-eket aranyrögök formájában találták az aranyásók, így a nevét is a híres leletekre emlékezve kapta. Első kibocsátása 1986-ban volt, és a „Welcome Stranger”-t ábrázolta. Alig kevesebb mint 100 évvel azelőtt (1869-ben) találták ezt a történelmileg rendkívül híres aranyrögöt, melynek érdekessége, hogy a formája az ausztrál kontinenssel feltűnő hasonlóságot mutat. A motívumok a kisebb méreteken más volt, noha mindegyik egy-egy híres aranyrögöt ábrázolt: 1/2 oz = "Hand of Faith" (1980), 1/4 oz = "Golden Eagle" (1931), 1/20 oz = "Little Hero" (1890). Mindössze 3 évig volt ez a motívumsor, melyeket kezdetben tükörveretben, a 2. évtől pedig verdefényes minőségben jelentettek meg. Az „Australian Nugget” megnevezés, a verés évszáma, a méret illetve később a finomság köriratban, az ábrázolt rög neve a minta alatt található.
Nem sokkal később járunk, 3 évvel ezután az ausztrál verde (The Perth Mint) a rög-motívumot az érme nevének megtartása mellett változtatta ausztrál kengurura (Angolul Kangaroo). Azóta az alapmotívum minden évben a kenguru, azonban a tényleges ábrázolását évente megváltoztatják. Eleinte a világ minden részén ismert erszényes állat egy-egy alfaját ábrázolta. Az első a vörös óriáskenguru (Red Kangaroo) volt, majd ezután következett a szürke óriáskenguru (Grey Kangaroo) valamint a hegyi kenguru (Nailtailed Wallaruh). AZ ez utáni években is jelentek meg újabb motívumok, melyeknek a részletei azonban nem kerültek publikálásra.

Külalak

A hátoldalon az angol királynő, II. Erzsébet képet látható – mivel hivatalos pénzről van szó – a névérték megadásával együtt – lévén Ausztrália a Brit Nemzetközösség tagja. Ugyan úgy, mint minden érem esetében, mely a királynőt ábrázolja, a fejmotívumot időnként a királynő hivatalosan meghatározott ábrázolásához szükséges igazítani. Ausztráliában az utolsó ilyen 1999-ben volt. Ebben az évben minden érmére a „P100” éremjelzést vertek (a motívum oldalán), mely a Perth Mint 100 éves jubileumára utal.

Történelme

Az érem első hivatalos kiadásának éve 1986, ugyanis ekkor verték az első kiadást tükörverettel (15000 darabbal, 1, 1/2, 1/4 és 1/10 unciás érmék), majd egy évvel később 1987-ben kezdődött el a nagy mennyiségű gyártás, melyhez 1990-ben megérkezett az 1/20 unciás változat. Az egész világon újdonság volt az 1 kg-os aranyérme is, melyet 1991-ben vertek. Ebben az időben jelent meg a 2 és a 10 unciás érme is. Mivel ebből a háromból kevés került kiadásra, így az első kenguru motívum (a vörös óriáskenguru) mind a mai napig megmaradt. Továbbá a legelső évi verés a 3.000, 5.000 és 10.000 ausztrál dollár névértékkel különlegességnek számít. 
Érdekesség, hogy Ausztrália korlátozott éves kiadási számot határozott meg (mely ezeknél a befektetési aranyérméknél egyáltalán nem jellemző), az 1 unciás darabnál ez például 350.000 darab. A felső korlátokat azonban a csekély kereslet miatt többnyire nem érik el.