Skip to main content
Loading...
Befektetési arany árfolyam meddig emelkedhet

Meddig emelkedhet még az aranyár?

Az utóbbi napokban sok helyen lehet az arany árfolyamáról hallani, szinte a csapból is ez folyik. Elég csak a Portfolio.hu néhány közelmúltbeli, már-már eufórikusnak tűnő cikkének címét felidézni: Ha ez bejön, durván elszállhat az arany ára; Történelmi szinteken az arany – Még nem késő beszállni?; Történelmi csúcson az arany!; Minden egy irányba mutat - Nagyot robbanhat ez a befektetés!

Sokak szerint már hónapok vagy évek óta minden az aranyár emelkedése mellett szólt, az árfolyam azonban sokáig nem mozdult el jelentősen. Pedig a fokozódó geopolitikai feszültségek, elsősorban a háborúk, az utóbbi évek magas inflációja, a feltörekvő országok jegybankjainak töretlen aranyvásárlási kedve nem új fejlemény. A fejlett világban - főleg Amerikában - mindeddig azonban a magas alapkamat és a kitartóan jó hangulat a részvénypiacon elszívó hatást gyakorolt a keresletre, így az ottani befektetők inkább eladóként jelentek meg az arany piacán. A magas kamatszint mindig visszafogja az arany iránti keresletet, hiszen a nyersanyagok nem fizetnek kamatot, így főképp a konzervatív befektetők előnyben részesítik a jól kamatozó állampapírokat vagy akár a vállalati kötvényeket.

Február végétől azonban fordult a kocka, miután a Fed kommunikációjából egyre világosabbá vált, hogy a kamatokat belátható időn belül csökkenteni kezdik, miközben a háborús frontokról is egyre rosszabb hírek érkeztek. Azóta szinte minden nap nagyot ugrott az aranyár a délutáni órákban, tehát az amerikai tőzsde nyitása után, ami egyértelműen jelezte, hogy az ottani piacon jelentősen megnőtt a kereslet, "zsákolják" az aranyat. Hamar meg is dőlt az aranyár történelmi csúcsa, azóta gyakorlatilag minden nap új csúcsot láthattunk. Rövid távon túlvetté vált a piac, ami előrevetíthet egy korrekciót is.

Az új helyzetben természetesen sok elemző azt latolgatja, meddig tarthat ki az emelkedés, nem késő-e most beszállni, és lesz-e komolyabb korrekció, ami jobb beszállási pont lehetne. A korábbi tapasztalatok szerint - ahogy az Ronald-Peter Stöferle elemző is megállapította - a kamatok csökkenése szinte mindig az aranyár emelkedésével járt együtt, hiszen csökken a kamatot fizető értékpapírok vagy bankbetétek vonzereje. A sárga nemesfém árfolyamának emelkedése azonban nem a kamatok csökkenésekor szokott elindulni, hanem korábban, amikor a piaci résztvevők többsége már biztos abban, hogy a kamatok emelkedése véget ért, és a jegybank következő lépése a csökkentés lesz. Ezt látjuk most is. Ráadásul a háborús konfliktusok nem csillapodnak, sőt egyre vésztjóslóbb hírek érkeznek mindenhonnan. Amerikában egyre valószínűbb, hogy Trump visszatérhet az elnöki székbe, amitől sokan (Nyugat-Európában is) annyira félnek mint egy háborútól. Az részvénypiacon az elmúlt időben egyre kevesebb cég papírja tudott emelkedni, már csak a befektetők legnagyobb kedvencei mutattak jó teljesítményt, ami általában a közelgő medvepiac előjele. Ebben a helyzetben került a Bitcoin és az arany a tőzsdei résztevők figyelmének fókuszába. 

Ha figyelembe vesszük, hogy az amerikai befektetési tanácsadók 75%-ának a portfóliójában 1%-ot sem tesz ki az arany, és több mint 90%-uk nem is kívánja növelni a kitettségét, akkor látjuk, hogy még a profik között is jelentős tömegek állnak a "partvonalon". Ugyanezt állapíthatjuk meg a fizikai arannyal fedezett, tőzsdére bevezetett befektetési alapok (ETF-ek) készletállománya alapján. A jellemzően kevésbé jól informált, döntéseiket inkább érzelmi alapon meghozó kis befektetők által használt alapokba utoljára 2022. márciusában, az orosz-ukrán háború kirobbanása után áramlott be jelentős tőke, azóta csak néhány hónapban volt csekély beáramlás, a befektetők szinte folyamatosan csak csökkentették az aranybefektetéseiket. Az aranyár emelkedésében a jegybankok és az igazi profi, nagy befektetők játszották a főszerepet. Nem lenne meglepő, ha - némi késéssel - a kis befektetők is beszállnának, így tehát még bőven van tere a további árfolyamemelkedésnek. Erre persze semmilyen garancia sincs, hiszen az arany piacát gyakran manipulálják a legnagyob résztvevők, és erre most is minden esély megvan. Ráadásul a látványos emelkedés után senkit sem lepne meg, ha jönne egy korrekció.

Ez a cikk nem minősül befektetési tanácsnak, kérjük, hogy mindenki minden esetben alaposan tájékozódjon minél több, egymástól független forrásból, és ezek alapján hozza meg döntését.