Kelet felé áramlik az arany

Az ismert elemző, Ronald-Peter Stöferle részletesen elemzi, hogy milyen jelek bizonyítják, hogy a világ keleti felén nagyobb az arany iránti kereslet, és ezáltal keletre áramlik az arany. Érdemes ezt a jelenséget az egyre inkább elmélyülő kelet-nyugati ellentét, a növekvő háborús feszültségek, és ebből adódóan az Amerika előtt álló egyre nagyobb kihívások kontextusában vizsgálni.

 

2023.10.18

Keleten drágább az arany

Kelet-Ázsiában egyre magasabb felárat kell fizetni a fizikai aranyért a világpiaci árhoz képest, mert a kereslet meghaladja a kínálatot.

2023.09.18

Az ismert elemző szerint is tovább emelkedhet az aranyár

Tom McClellan matematikus az arany árfolyam alakulását legjobban eltaláló tőzsdei elemzők egyike. Szerinte emelkedő trend elején van az aranyár az augusztusban látott mélypont óta. 

2023.09.07

Emelkedő trend vehette kezdetét

Több hangulati indikátor szerint az aranyár egy emelkedő trend elején lehet.

A kis befektetők és a profik piaci pozíciói alapján érdekes következtetésekre lehet jutni.

2023.08.31

Ellentétes hatások között az arany

2023.08.07

Adóváltozás 2023 július 1.

2023.07.26

Javuló hangulat a piacon

Úgy tűnik, az elmúlt hetekben ismét a "bikák" vették át az irányítást az arany piacán, és a sárga nemesfém árfolyama dollárban lendületes emelkedést mutatott. Egyre valószínűbb, hogy ez lesz a Fed utolsó kamatemelése, így várhatóan a dollár erősödése is véget érhet. Az optimista várakozások következtében ismét a vásárlók kerültek túlsúlyba a piacon.

2023.07.19

Új, aranyfedezetű pénz a láthatáron?

A BRICS országok a hírek szerint egy új, közös pénz bevezetését tervezik, melynek aranyfedezete lenne. Ha a terv megvalósul, az hosszabb távon komolyan megmozgathatja az arany árfolyamát, egyelőre még leginkább az arannyal (is) foglalkozó közgazdászok fantáziáját mozgatta meg.

2023.07.12

Merre tovább, aranyár?

A nyersanyagok - így az arany árát is - alapvetően dollárban jegyzik, és az elemzők a dollárhoz képest ábrázolt grafikonokból vonnak le következtetéseket. Fontos azonban tudni, hogy nem mindenki használja a dollárt a mindennapokban, többek között a legtöbb magyar sem. Ezért érdemes figyelni az arany ármozgásait más pénznemekhez képest is. Míg dollárban az utóbbi hetekben jelentősen csökkent a sárga nemesfém ára, addig pl. a kínai jüanhoz vagy a japán jenhez képest töretlenül emelkedik.

2023.06.29

Hiperinfláció jöhet a neves közgazdász szerint

A Portfolio cikke szerint a Lehman Brothers 2008-as összeomlását megjósoló elemző (és crash-prófétaként elhíresült), Robert Kiyosaki a mostani bankcsődök miatt korlátlan pénznyomtatásra számít, és a dollár gyorsuló értékvesztését vizionálja. A befektetőknek pedig az arany és az ezüst vásárlását javasolja.

Angolul tudóknak ajánljuk ezt a cikket is.

2023.03.13