Skip to main content
Loading...
Aranyár 2024-ben

Merre tarthat az aranyár 2024-ben

Jelenleg az az általános piaci várakozás, hogy az amerikai gazdaság elkerülheti a recessziót. Egyes elemzők (pl. az általunk is kedvelt Ronald-Peter Stöferle vagy Tom McClellan) azonban rámutatnak a buktatókra is. Az egyik dolog, ami mérsékelheti az optimizmust, az amerikai államkötvények kamatgörbéje, ami már egy ideje inverz tartományban van (a hosszabb futamidejű papírok kamatai alacsonyabbak mint a rövidebb futamidejűeké), ami a múltban mindig gazdasági visszaesést jelzett előre. Nem valószínű, hogy éppen most lenne másképp. A jegybankok Amerikában és Európában is rendkívül gyorsan emelték sok éve nem látott szintre az alapkamatokat, aminek a hatásai még sokáig érezhetőek lehetnek a gazdaságban. A magas infláció mindenütt csökkentette a vásárlóerőt, a megemelkedett hitelkamatok pedig szintén visszavetették a keresletet, különösen az ingatlanpiacon és a gépjárműveknél.

Tavaly a dollár viszonylag stabil tudott maradni a többi devizához képest, az aranyár pedig ennek ellenére jól tartotta magát. Az egyre zavarosabb világpolitikai helyzetben sok befektető kereste az aranyban a biztos menedéket, és jelentős vásárlásokat hajtottak végre a világ jegybankjai is, mindenek előtt a déli illetve keleti feltörekvő országok. A keresletet növelték a kínai és indiai ékszervásárlók és magánbefektetők is. Ez a trend 2024-ben is folytatódhat, a kelet-ázsiai vásárlók arany iránti érdeklődése várhatóan továbbra sem csökken. Mint ahogy korábban már honlapunkon is beszámoltunk róla, az arany árfolyamának alakulásában egyre nagyobb szerepet játszanak a kínai és indiai vevők. Míg az amerikai kis befektetők és spekulánsok, akik előszeretettel használják - elsősorban rövid távú - aranybefektetéseikhez a fizikai aranyba fektető alapokat, tavaly sok pénzt vettek ki ezekből az alapokból, addig keleten töretlen az arany iránti vonzalom, és egyre nagyobb mértékben áramlik a sárga nemesfém a nyugati országokból Ázsiába. Az ottani vásárlók még jelentős felárat is hajlandóak fizetni, így jóval a világpiaci ár fölött veszik a sárga nemesfémet.  

Valószínű, hogy a jegybankok sem fogják csökkenteni aranyvásárlásaik ütemét, és ebben is az ázsiaiak és más feltörekvő országok járnak az élen. Különösen a kínai jegybank cseréli le következetesen a dollárban tartott devizatartalékait aranyra, de ezzel nincs egyedül, hiszen az a tény, hogy az Egyesült Államok az oroszok elleni szankciók során fegyverként használta a dollárt és a dolláron alapuló nemzetközi pénzügyi-fizetési rendszerhez való hozzáférést, sok déli és keleti országot elgondolkodtatott, és igyekeznek mérsékelni a dolláron keresztüli kiszolgáltatottságukat.

Fontos szerepet játszhatnak az arany árfolyamának alakulásában idén is a kamatok. Várhatóan a Fed és az EKB is elkezdi csökkenteni az alapkamatokat. Mint Ronald-Peter Stöferle korábban írta, az arany árfolyama általában akkor indul meg felfelé lendületesen, amikor egy kamatemelési ciklus véget ér. Amennyiben bekövetkezik a recesszió, a kamatcsökkentések mértéke nagyobb és üteme gyorsabb lehet, ami az aranyár további emelkedését okozhatja, legalábbis dollárban. 

Természetesen a legjobb elemzők sem látnak a jövőbe, így semmit sem lehet biztosra venni. Hogy Forintban emelkedni vagy csökkenni fog-e az aranyár, az jelentős részben attól is függ, hogy a Forint hogyan teljesít a dollárhoz és más devizákhoz képest.

Írásunk nem minősül befektetési tanácsnak, mindenkinek javasoljuk, hogy minden befektetési döntésük előtt minél több forrásból tájékozódjanak.