Skip to main content
Loading...
Münze Österreich | © Correct Gold

Münze Österreich

A Münze Österreich, az osztrák állami pénzverde, több mint 825 éves múltra tekint vissza és a világ egyik legrégebbi és legelismertebb pénzverdéje. Az alábbiakban bemutatunk néhány érdekességet és tényt erről a történelmi intézményről.

Történelmi Háttere

A Münze Österreich története egészen 1194-ig nyúlik vissza, amikor VI. Lipót osztrák herceg megalapította a pénzverdét. Azóta folyamatosan működik és számos történelmi esemény tanúja volt.

Innováció és Technológia

A Münze Österreich híres az innovációiról is. 2003-ban indították útjára az ezüst-nióbium érmesorozatot, amely egyedülálló technikával készült. Az érmék különleges színezése oxidációs folyamatokkal történik, így különböző színekben pompáznak.

Érdekes Tények

Bimetál Érmesorozat: Az ezüst-nióbium érmesorozat minden darabja valamilyen tudományos vagy technikai újdonságnak állít emléket. Például a 2009-es érme a csillagászat évét ünnepli, míg a 2020-as érme a “Big Data” témáját dolgozza fel.

Nemzetközi Elismertség: A Münze Österreich nemcsak Ausztriában, hanem nemzetközileg is elismert. Az érméik és medáljaik a világ számos országában keresettek és gyűjtöttek.

Látogatás a Pénzverdében

A pénzverde Bécs szívében találhat, és látogatók számára is nyitva áll. Az érdeklődők megtekinthetik az érmék készítésének folyamatát és betekintést nyerhetnek a pénzverde gazdag történelmébe.

Híres Érmék

A pénzverde legismertebb terméke a Wiener Philharmoniker érme, amelyet először 1989-ben bocsátottak ki. Ez az érme az egyik legnépszerűbb befektetési aranyérme a világon és különböző méretekben és anyagokban (arany, ezüst, platina) kapható.

A Münze Österreich számos különböző érmét készít, amelyek közül néhány a legnépszerűbbek és legismertebbek közé tartozik.

Befektetési Érmék

Wiener Philharmoniker: Ez az érme arany, ezüst és platina változatban is elérhető és az egyik legnépszerűbb befektetési érme a világon.

Dukátok: Az osztrák dukátok, mint például az 1 dukát és a 4 dukát, történelmi jelentőségűek és magas aranytartalmuk miatt keresettek.

Emlékérmék

Babenberger Érme: Az 1000 ATS Schilling Babenberger érme az osztrák történelem egyik fontos eseményét ünnepli.

Forgalmi Érmék

A Münze Österreich az osztrák forgalmi érmék kizárólagos gyártója, így minden osztrák euróérme is itt készül.

Egyedi Megrendelések

A pénzverde egyedi megrendeléseket is teljesít, például különleges alkalmakra vagy vállalati ajándékokra készítenek személyre szabott érméket és medálokat.

Ezek az érmék nemcsak befektetési célokra, hanem gyűjtők számára is értékesek és gyakran tükrözik Ausztria gazdag történelmi és kulturális örökségét.

Magyar történelemmel kapcsolatos érmék

Osztrák–Magyar Monarchia Érméi

Az Osztrák–Magyar Monarchia idején számos érme készült, amelyek mindkét ország történelmét és kultúráját tükrözik. Ezek az érmék gyakran tartalmaztak magyar motívumokat és feliratokat is.

Ferenc József Dukátok

A Ferenc József által kibocsátott dukátok és koronák szintén fontos részei a magyar történelemnek. Ezek az érmék a 19. század végén és a 20. század elején készültek és ma is népszerűek a gyűjtők körében.

Közös Érmék

Az Osztrák–Magyar Monarchia idején készült érmék közül sok közös volt és mindkét országban használták őket. Ezek az érmék gyakran tartalmaztak magyar címereket és feliratokat is.

A Münze Österreich nemcsak a múltban, hanem a jelenben is fontos szerepet játszik az érmék és medálok világában. Innovációi és minőségi termékei révén továbbra is a világ élvonalában marad.