Skip to main content
Loading...
Britannia | © Correct Gold

Britannia aranyérme

Britannia

Ma a Britannia megnevezés a brit királyság szimbóluma. Az első befektetési érme, mely Európában is első volt, 4 különböző méretben jelent meg 1987-ben. Az érmék finomsága 916,66 ezrelék volt, mely 22 karátnak felelt meg. 1989-ig ötvözési anyagként rezet (vörösarany), ezután pedig ugyan annyi részben ezüstöt és rezet (sárgaarany) használtak. Ennek az lett a következménye, hogy az aranyérme idővel színeződött. 

2000-ig a klasszikus motívum változatlan volt, mely Britannia női allegóriája volt, lobogó ruhában sisakkal és pajzzsal. A keretben az érme nagysága, neve, illetve a verés éve látható. A hátoldalon természetesen II. Erzsébet királynő portréja és a névérték látható. Ahogyan némely más országban (Ausztrália, Kanada), itt is időnként az aktuális kinézetéhez igazítják az uralkodó portréját. 

A királyi verde érdekes lépéssel állt elő az új évezred üdvözlésére, melynek talán az érme vonzósága volt inkább a célja. Eszerint a The British Royal Mint elhatározta, hogy a motívumot két évente cseréli, olyan módon, hogy az ábrázolt női alak más-más megjelenítésben legyen. A páros években változatlan, a páratlan években pedig mindig új motívummal jelenik meg. 2001-ben így jelent meg először a „Britannia oroszlánnal”, 2003-ban és 2005-ben pedig érkezett a „Britannia arcmása” és az „Ülő Britannia” megjelenítése.

Az első évi kiadás volt a legnagyobb, a 92.000 darab 1 unciás érme, mely az azt követő években fokozatosan visszább esett. Olykor az érméket kizárólag tükörveret minőségben verték, a Britannia 1997 óta ezüst változatban is létezik, mely nem meglepő módon az aranyváltozat motívumát követi.