Skip to main content
Loading...
American buffalo | © Correct Gold

Buffalo - "Amerika bölény"

Buffalo

Az American Buffalo, azaz az amerikai bölény aranyérmét 1986 óta verik, kezdetben 916,6 ezrelék finomságban. Később, a piaci követelményeknek megfelelően már 999,9 ezrelék finomságban verte az amerikai verda, a The United States Mint 2006 júniusától. Ez lett a Buffalo, az USA első 24 karátos aranyérméje. 

Az 1913-ban megjelent Indian Head nikkelérmével azonos motívumú 5 cent névértékű érmét Augustus Saint-Gaudens tanítványa, Earle Fraser alkotta meg. Az érme küllemét illetően a hátoldalon egy indián portréja, valamint a verés éve és a „Liberty” szó szerepel. Az előoldalon az amerikai bölény képe látható, melyet a nikkelérme idején még a kihalás veszély fenyegette, ezért az érme képéhez Fraser egy, a New York-i állatkertben élő állatot vett példaként. 

A bölény mellett megtalálható a finomság, a névérték, valamint a kibocsátó ország is. A belsejébe megtalálható még az „In God we trust” (Istenben van a bizalmunk) szöveg is, mely az amerikai nemzeti választási mondat.

A Buffalo és az American Eagle aranyérmét párhuzamosan verték és előbbit 1 unciás méretben verték az első évben. Az érme tükörveret minőségben is elérhető, melyen a motívum ugyan az, azonban a kibocsátás korlátozott, mindösszesen 300.000 darab készült belőle.